Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 21. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muusik Uku Kuut rajab Saaremaale veinitööstuse

Muusik ja ettevõtja Uku Kuut rajab Saaremaale viinamarjakasvatuse, kus loodab toota aastas paar tuhat pudelit veini.

Kuut istutab viinamarju kahele hektarile oma Pöide vallas asuvas maakodus. Esimesed pudelid põhjamaist punaveini peaks korgi alla saama nelja aasta pärast, kirjutas Saaremaa päevaleht Oma Saar.

Kuut hakkab tootma kuiva taluveini, mida Saaremaa turismitalud saaksid pakkuda turistidele söögi kõrvale. Toodangut võib ta turustada vaid marjaveini nime all, kuna Euroopa Liit pole Eestile eraldanud veinitootmise kvooti.

Väga hea saagikusega aastal võib Kuudi sõnul kahe hektari pealt saada kuni 5000 pudelit veini. Keskmiselt jääb toodangu aastane maht paari tuhande pudeli juurde. Saagikoristusel plaanib ta abiks võtta kohalikke inimesi ja ka turiste.

Ettevalmistused istanduse rajamiseks juba käivad, esimesed paarsada taime külmakindlatest sortidest paneb tulevane veinimeister maha jaanipäeva paiku. Ülejäänud paar tuhat väikest taime on praegu alles peenardel ettekasvamisel ning pannakse maha ülejärgmisel aastal.

Kuut on veinitootmist rajades võtnud eeskuju Rootsi saarelt Gotlandilt, kus tegutseb edukas väike veinitööstus, mille toodang väärib rahvusvahelisi hindeid. Põhjamaa veinid on üldiselt maitsvamad kui lõunamaa veinid, ütles ta.

Tallinnas elav Uku Kuut ostis maakodu Saaremaale paariaastase otsimise järel. Tema vanaema, tuntud laulja Marju Kuudi ema läks Saaremaalt sõja ajal mandrile tööle ning jäi elama Tallinna.

Uku Kuudile kuulub plaadifirma Bigtree ja osalused ettevõtlusalaseid konsultatsioone pakkuvas OÜs Rellenger ning OÜs Nordway.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077