Autor: Mariliis Pinn • 12. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaad ohustab viinakriis

Järgmise aasta veebruaris võib Venemaal lahvatada juba teine ja eelmisest sügavam alkoholikriis, sest saamatute ametnike loodud bürokraatia võib peatada kõik viinavabrikud, kirjutas Äripäev.

Venemaad tabas esimene kriis pärast, seda kui 1. juulist kehtestati ühtne riiklik automatiseeritud infosüsteem (EGAIS). Siis peatus alkoholi import täielikult ning pole siiani taastunud. Kohalikud viinatööstused kaotasid võimsuses 90 protsenti, kuid nüüdseks on nad uue süsteemiga kohanenud.

Nüüd võib aga viin poelettidelt üldse otsa saada, sest ametnikud ei suuda juba pool aastat paika panna kontrollseadmete paigaldamise ja jagamise reegleid. Nimelt peavad viinatootjad, kes pole 1. veebruariks paigaldanud piirituselugejaid ja liitunud üleriigilise infosüsteemiga EGAIS, oma tegevuse peatama. Ekspertide sõnul võib aga süsteemi juurutamiseks kuluda aasta.

Ajal kui tšinovnikud menetlevad, ostavad viinatootjad omal riisikol loendureid, teadmata isegi, kui palju neid tarvis on. Ainsaks allikaks on oletused. Loendur maksab olenevalt tüübist 0,2-0,5 miljonit rubla ehk 90 000-225 000 krooni. Ühte tehasesse on tarvis paigaldada 2-6 loendurit. Alkoholitootjate liidu hinnangul on pooled tööstused loendurid juba ostnud.

Teine pool on aga veelgi suuremas hädas, sest peamine loendurite tootja Arzamasskij seadmetehas ei tule tellimustega toime. Tehase esindajate sõnul on ooteaeg veninud juba 90 päevani. Seega need ettevõtted, kes esitasid taotluse oktoobris, ei saa kindlasti seadmeid enne 1. veebruari kätte.

Absurdsust lisab olukorrale tõik, et isegi kui loendur on olemas, ei saa ettevõte informatsiooni EGAISi kaudu edastada, sest ilma rahandusministeeriumi käsuta ei tööta teaduskeskus Atlas ühendusliideseid välja. Käsku aga seni pole. Kui ka programmi väljatöötamist mitte arvestada, kulub selle paigaldamiseks ja testimiseks vähemalt pool aastat. Infotöötlusprogrammi loomiseks kulub aasta.

Saanud aasta alguses kibeda õppetunni, toodavad tehased lattu. Kuid on selge, et uue aasta vastuvõttude ja 2006. aasta esimese kriisi mõjul ei jätku sellest kauaks. Ainuke lootus on, et ametnikud lükkavad üleminekutähtaja edasi.

Reedel aga kutsus Vene tarbijakaitse föderaalbüroo pealik Gennadi Oništšenko Venemaa elanikke üles võtma uut aastat vastu ilma alkohoolsete jookideta. "Ma soovin kõigile alkoholivaba uut aastat. Seda kõike seepärast, et see toob kasu," ütles Oništšenko, kes ise ta ei tarbi alkoholi veendumuste pärast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077