Autor: Mariliis Pinn • 8. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läänemaal Kõmsil hakkas tööle Eesti esimene kirikuküünlavabrik

Hanila vallas Kõmsil tegutseb novembrist Eesti esimene vahaküünlavabrik, mis varustab õigeusu kirikuid.

"Eesmärk on teha ise küünlaid," ütles Margus Kivi, Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku Varahalduse OÜ projektijuht. Seni ostsid Eesti õigeusklikud küünlaid Venemaalt, kirjutas Lääne Elu.

Väike küünlavabrik asub Kõmsi kiriku kõrval asuvas 18. sajandist pärit maakiviehitises, kus on tegutsenud nii kool kui ka traadivabrik.

Et hoone oli kunagi kasutusel tootmispinnana, sai küünlavabriku käima panna vähese vaevaga. Esialgu on kasutusel vaid pool hoonet.

Eestis ainulaadsed, eritellimuse järgi valminud seadmed on Kreekast, maksid koos vaha ja tahiniidiga 1,6 mln kr.

Tehnoloogia on ajaloo vanim, samasugune, mille järgi sajandeid kloostrites küünlaid tehti, ja pooleldi käsitöö kallitest masinatest hoolimata.

"Kastan, võtan maha, lõikan ära," rääkis Kivi küünlateost.

Küünlamasin ise meenutab kaheksaharulist karusselli. Iga haru peale mahub neli küünlaraami, kuhu on tõmmatud puuvillniidist tahid. Kivi vajutab kangi, tahiraam upub 60kraadise mesilasvaha sisse ja kerkib jälle üles, karussell toob vahaanuma kohale uue raami.

Kivi ei välistanud, et edaspidi laiendab vabrik haaret. Seda enam, et Eesti kirikute aastase küünlatagavara saaks toota kuu ajaga. "Võimalik oleks kuus toota 15 tonni küünlaid," lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077