Autor: Mariliis Pinn • 24. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarvastu juustutsehhi asemele tuleb lihatööstus

Osaühing Viiratsi Lihatööstus lammutab osa endise Tarvastu juustutsehhi hoonekompleksist, et ehitada sinna ajakohane tootmistsehh.

Viiratsi Lihatööstuse juhataja Mairot Paks rääkis, et kõigist hoonetest jääb alles vaid endine puutöökoda. Esialgu säilitatakse ka masuudihoidla, sest selle kiire lammutamine nõuaks suuri kulutusi. Juhataja sõnul tehti hoidlas kindlustustöid, et vähene alles jäänud kütus välja ei voolaks.

«Töötame selle nimel, et masuudihoidla likvideerimiseks keskkonnaraha leida,» lausus Mairot Paks. Ta lisas, et püsti jääb ka viiekümnendatel ehitatud telliskivikorsten, mis on endiselt väga tugev. Sellelt võeti suvel maha vaid 1972. aastal lisatud ülemine viltune osa, mis oli pehme ja ohtlik.

Praeguseks on ekskavaatori abiga lammutatud mitu hoonet või nende osa.

Juhataja ütles Sakalale, et põhjalik lammutamine läheb lahti juba sel aastal, kui ilmad on selleks soodsad. Kindlat töövõtjat pole veel välja valitud, sest pakkumised on olnud väga erinevad. Peamiselt telliskividest ja betoonplokkidest koosneva lammutusmaterjali viivad lammutajad täitematerjaliks.

Uue hoone ehitus peaks algama kevadel, tootmist kavatsevad lihatööstuse omanikud uues kohas alustada 2008. aastal. Ehitis tuleb umbes tuhande ruutmeetri suuruse põrandapinnaga, tootmisliinid paiknevad 300—400 ruutmeetril.

Ehituse maksumuseks peaks koos seadmete hinnaga kujunema umbes 25 miljonit krooni ja tööstus annab tegevust kuni 70 inimesele.

Juustutööstuse 18 000 ruutmeetri suuruse krundi ja tootmishooned ostis praegune omanik 2003. aastal aktsiaseltsilt Estover Kaubandus, kes oli tolleks ajaks seadmed välja vedanud. Ülejäänud kompleksist võtsid viimast vargad.

Nüüd tegutseb Viiratsi Lihatööstus Viiratsi lähedal Ekseko seakombinaadi territooriumil, kuid juhataja sõnul ei ole seal võimalik areneda: kasutatavad ruumid on kitsaks jäänud.

Tarvastu meierei alustas tööd 1925. aastal, juustu hakati seal tootma 1950. aastatel ning viimane juustukang läks laost välja 1999. aastal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077