16. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar kutsub ettevõtjaid üles palku tõstma

Esmalt tõstab riigisektor tugevalt palku, sellele peavad järgnema ettevõtjad, kirjutab Keskerakonna liider Edgar Savisaar homme Äripäevas ilmuvas kolumnis.

Järgneb väljavõte Savisaare kolumnist:

"Aitamaks Eesti majandusel vaesuse lõksust välja murda, saab riik esmalt õla alla panna palgareformiga. Tagades Eesti inimestele väärilise sissetuleku võetakse sisuliselt võimalus meie kodanike odavaks ärakasutamiseks teiste riikide majaduste arendamisel.

Palgareform loob tulemuse, kus inimesed saavad teenida märksa paremat sissetulekut kodus, kui ennast odavalt välisriikides müües.

Palgareformiga initsieeritav kõrgem üldine sissetulekute tase annab võimaluse ka ettevõtluses osalejatel vabamalt mõelda, milliste teenuste osutamisega ja toodangu tootmisega on tasuvam tegeleda ja selles suunas ka tegevust alustada.

Kõrgematest sissetulekutest tingitud suurem ressursi kogus majanduses vabastab ka ettevõtjad sundseisust, kus igapäevase ellujäämise nimel tuleb kogu aeg ja energia kulutada odava alltöövõtu tegemiseks.

Kui tekib võimalus väljuda igapäevasest ellujäämise võitlusest, siis tekivad esmased reaalsed väljavaated majanduse restruktureerumiseks konkurentsivõimeliseks suure lisandväärtusega tooteid ja teenuseid eksportivaks süsteemiks.

Ettevõtete ja sealt tulenevalt ka riigi kui terviku konkurentsivõime ei ole tänapäeva majanduses mitte staatiline seisund vaid pidev dünaamiline protsess.

Ettevõtete paremal tasemel kapitaliseeritus toob kaasa kõrgemad palgad. Kõrgemad palgad toovad kaasa töötajate suurema huvitatuse pühendunult töötada ja seega ka paremate tulemuste saavutamise. Paremad tulemused ja suurem tootlikkus tagavad suuremad tulud ettevõtetele. Suuremad tulud tekitavad omakorda võimaluse tõsta palku ja motiveerida töötajaid veelgi enamaks.

Kirjeldatud dünaamilise protsessi käivitamiseks tuleb ühest konkreetsest punktist alustada – antud juhul on selleks alguspunktiks vääriliste palkade kehtestamine. Muu töö teevad suures osas ära turujõud.

Oluline on siinjuures see, et struktuurse muutusega Eesti majanduses pole aega oodata. Iga kaotatud päev töötab meie kahjuks. Peame arvestama sellega, et meie konkurendid töötavad efektiivselt ja teadlikult eelkõige enda huvides. Tulenevalt sellest on vajalik ekstra rõhutada palgareformi kiire ja efektiivse läbiviimise vajalikkust.

Süsteemne, sihikindel ja järjepidev tegevus rahvusliku rikkuse loomisel viib sihile. Riik astub palgareformi ellukutsumisega konkreetse sammu Eesti majanduse konkurentsivõimelisuse kasvu suunas. Siis on ettevõtjate kord.

Ärisektor peab meie ühise perpektiivi nimel leidma võimalusi, kuidas eksportida suuremat lisandväärtust ja kasutada kodumaises teenuste ja toodete loomises üha enam väärtustuvat kodumaist tööjõudu. On aeg lõpetada tegevus, mis põhineb odava inimese ja poolmuidu saadud ressursi välisriikidesse kinkimisel."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077