Autor: Mariliis Pinn • 15. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ümber Pärnu kerkivad tööstuskülad

Vaatamata sellele, et Pärnut nagu kogu Eestit iseloomustab tööjõupuudus, kerkib linna lähiümbrusesse mitu tööstusküla.

Pärnus said seminaril kokku tööstusalade arendajad, kes leidsid, et Pärnumaa kui tööstuspiirkonna konkurentsis püsimiseks tuleb senisest enam teha koostööd ning kokku leppida eelisarendatavad ettevõtlussuunad, kirjutas Pärnu Postimees.

Tahkuranna vald on Reius Rae tehnokülla müünud neli hektarit monteeritavaid maju ehitavale Matekile ja kaks hektarit Viimsi ettevõtjale, kes on rääkinud kavatsusest asutada sinna farmaatsiatööstus.

Sauga vald on Euroopa Liidu toetuse abil ehitanud asfalttee ja rajanud tootmiskrundid Hirvepargi elurajooni taha. Suurem tööstusala areneb Sauga ja Audru valla piiril Nurme ja Jõõpre tee ääres, kus endale on koha leidnud Lasertool ja Valmos ning tootmist plaanib näiteks Pärnu õlletööstus.

Nurme tee äärde kümne krundiga tehnokülla on tulemas esimene ettevõte - Baltic Pack, mille tootmine asub Leedus, Pärnumaale rajab firma kogu Eesti varustamiseks logistikakeskust. Alustatud on Mauri tehnoküla rajamist Pärnu piirile Lihula maantee äärde. Reaalarendus ehitab sinna neli halli kogupindalaga 17 000 ruutmeetrit, mis on jagatud boksideks.

Reldor on rendipinnad valmis saanud Pärnus Savi tänaval ning Arco Vara reklaamib moodsat Papiniidu ärilinnakut kaubandusettevõtteile ja büroodele.

Valmimas on Pärnu linna eestveetav ja kaua aega maaomandiküsimuse taha takerdunud Loode-Pärnu tööstusala detailplaneering, mis ei hõlma ainult tootmist, vaid kogu linnaosa väljaarendamist. Loode-Pärnu ala laiub 250 hektaril ning sinna on plaanitud üle 100 tootmis- või ärimaakrundi, 110 väike- ja 60 korterelamukrunti, ühiskondlike hoonete ja üldmaa.

PEAKi juhataja Lehar Küti selgitust mööda on tööstusalade edendamine valdkond, millel on oluline kaal Pärnumaa arengus. "Kuigi täna oleme rahul, et Pärnu piirkonna ettevõtlusel läheb hästi, siis vaadates konkureerivate piirkondade (Harjumaa, Ida-Virumaa, Tartumaa) aktiivset arendustegevust, ei saa meiegi loorberitele puhkama jääda ega loota, et praegune heaolu tagab edu tulevikuski," märkis Kütt.

Kütt tunnistas, et kuigi Pärnut iseloomustab sisuliselt olematu tööpuudus, võib olukord peagi muutuda. "Ilmselt millalgi juhtub see, mida juba aastaid on kuulutatud: tööjõumahukas tööstus asendub vähem tööjõudu vajava suuremat lisandväärtust loova tootmisega, mis on suuteline pakkuma kõrgemat palgataset. Kogu maailmas kolib vana tööstus madalama kulubaasiga riikidesse," möönis ta.

Jätkub suund, et suuremat ja nüüdisaegsemat pinda vajavad ettevõtted kolivad kesklinnast välja. "Ettevõte läheb ikkagi sinna, kus teda oodatakse ja kus tal on kõige soodsam tootmist alustada. Kui me sellega ei arvesta, lähevad investeeringud mujale," nentis juhataja.

"Kui vaatame Pärnumaal, kuskohas võiks tööstuse kontsentratsioon tekkida, siis peale Pärnu linna ja selle lähiümbruse väga palju variante pole, sest äärevaldades pole võimalik suurt tööstust juba puhtalt tööjõu pärast püsti panna. Lisanduvad transpordikulud," selgitas Kütt. "Loode-Pärnus, Audru ja Sauga vallas piisab maad, kus tööstusparke arendada, ning siin peavad Pärnu linn ja seda ümbritsevad vallad tegema tihedat koostööd."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077