Eesti Energia ostis osaluse Jordaania energiaettevõttes

Pühapäeva sõlmisid Eesti Energia ja
Jordaania ettevõte Near East Group aktsiate ostu-müügi lepingu, millega Eesti
Energia omandas 76% Oil Shale Energy of Jordan aktsiatest.

Tehingu maksumus on 250 000 USD ehk 3,1 miljonit krooni, teatas ettevõte.

Eesti Energia plaanib Jordaanias loodud tütarettevõtte OSEJ abil viia läbi uuringuid, mille lõppeesmärgiks on riiki põlevkiviõlitehase rajamine. Uuringute läbiviimisele kulub orienteeruvalt 1,5 aastat ja peale seda on võimalik otsustada, kas võimalik investeering Jordaaniasse oleks Eesti Energiale kasulik.

Ühtlasi sõlmisid pühapäeval Jordaania pealinnas Ammanis Oil Shale Energy of Jordan (OSEJ) ja Jordaania kuningriigi valitsus ühiste kavatsuste kokkuleppe, millega Eesti Energia sai eksklusiivse õiguse uurida ühe kolmandiku (300 miljonit tonni) El Lajuni põlevkivimaardla varudest.

“Täna sõlmitud kokkulepe Jordaania valitsusega annab meie tütarettevõttele suurepärase võimaluse uurida Jordaania seni kasutamata põlevkiviressursse ja tingimuste sobivuse korral sinna ka investeerida,”
rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. “Eesti Energia maailmas ainulaadne kogemus põlevkivi kasutamisel on väga hinnatud ja meil kõigil on põhjust uhke olla, et saame selle pikalt kogutud teadmise maailmas Eesti kasuks töle panna,” jagas Liive oma rõõmu sõlmitud kasuliku kokkuleppe osas.Samas sõlmisid Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar ja Jordaania energeetikaminister Azmi Al-Said Khreisat valitsustevahelisele energeetikaalasele vastastikuse mõistmise memorandumi, milles ka riigid kinnitavad ühist huvi energeetika arendamisel ja sellekohaste uuringute läbiviimisel.

Eesti Energia on üks vähestest ettevõtetest maailmas, kellel on põlevkivi kaevandamise, põlevkivi töötlemise ning sellest elektri- ja õlitootmise alal ulatuslik, aastakümnete pikkune ning maailmas unikaalne kogemus.

Jordaania kuningriigis elab 5,5 miljonit inimest, erinevalt ümbritsevatest riikidest puuduvad Jordaanial oma nafta- ja gaasivarud.
Riik on maailma suurimaid fosforiiditootjaid, suured potase varud ning mahult maailma neljas põlevkivivaru. Tingituna kesksest geograafilisest asukohast, siseriiklikust julgeolekust, sotsiaalsest ja poliitilisest stabiilsusest, on Jordaania üheks eelistatuimaks välisinvesteeringute sihtkohaks Lähis-Ida regioonis.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

THREOD SYSTEMS otsib TOOTMISJUHTI

Fontes PMP OÜ

05. oktoober 2018

Teabevara