25. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome tuumareaktori ehitus võis saada ebaseaduslikku riigiabi

Euroopa komisjon teatas teisipäeval, et asub uurima Soome Olkiluoto uue reaktori rahastamist, mis võis saada ebaseaduslikku toetust Prantsuse riigilt.

Luubi all on Prantsusmaa ekspordigarantiide agentuuri Coface antud 570 miljoni euro suurune tagatis pangalaenule, millega kaeti viiendik projekti kuludest.

Kui uurimine peaks tuvastama, et garantiil ei olnud alust, on projekti osapooled sunnitud raha tagasi maksma. See tõstab projekti kulusid ja võib mõjutada uues reaktoris toodetava elektri maksumust, kirjutasid täna Soome lehed.

Saadud laenuga tasub reaktori tellija Soome Teollisuuden Voima (TVO) reaktori ehitajale tarnitud seadmete eest. Ehitajaks on Prantsuse riigifirma Areva/Framatome. Projekt tervikuna valmib prantslastel konsortsiumis Saksa Siemensiga, kellega koos võideti Soomes 2003. aastal hankekonkurss Euroopa esimese uue tuumareaktori rajamiseks pärast Tšernobõli katastroofi.

Euroopa komisjon algatas uurimise kahe kaebuse peale, mis laekusid juba 2004. aastal, kui TVO oli allkirjastanud välismaiste pankadega projekti rahastamise kokkuleppe.

Üks kaebus laekus ülemaailmselt keskkonnaaktivistide ühenduselt Greenpeace, mis väitis, et laenugarantii langetab kunstlikult tuumaenergia tegelikku maksumust. Ühendus juhtis tähelepanu, et näiteks Prantsusmaal maksab samaväärse tuumareaktori ehitus oluliselt rohkem. Greenpeace'i hinnangul pole tegemist mitte ekspordiga, vaid firmasisese tehinguga, mistõttu garantii on ebaseaduslik ja tuleb tagasi maksta.

Teise kaebuse esitas Euroopa taastuvenergia tootjate ühendus Eref, väites, et ekspordigarantii vähendab projektiga seotud riske ning moonutab konkurentsi ELi elektriturul. "Projekt poleks saanud garanteeritud hinnatasemel teostuda ning TVO poleks saanud tulevikus elektrit müüa kavandatud ja juba ette broneeritud madala hinnaga," teatas Eref oma 2004. a avalduses. Ühendus väidab, et varjatud riigiabiga antakse tuumaenergiale teiste energialiikide eest alusetu eelis.

Komisjon teatas teisipäeval, et praeguse informatsiooni põhjal pole välistatud, et Prantsuse valitsuse garantii võis projekti rahastamiskulud TVO jaoks langetada tegelikust turuhinnast madalamale tasemele. Samuti võis garantii langetada Areva/Siemensi pakkumise hinda, mis tagas neile hankekonkursi võidu ja lepingu Soome uue reaktori ehitamiseks.

"Uurimise algatamine võimaldab osapooltel esitada omapoolsed seisukohad nii menetluse kui Komisjoni esialgse hinnangu kohta," seisab komisjoni teates. Koos Areva ja Siemensiga hankekonkursil osalenud USA General Electric ja Vene Atomstroyeksport pole siiski konkursi tulemusi vaidlustanud. Komisjoni uuring võib aega võtta poolest aastast aastani. Olkiluoto ehitustööd sellest vahepeal ei seisku.

Olkiluotosse ehitamisel olev 1600 megawatine tuumareaktor on maailma suurim ja peaks uue veidi lükkunud ajakava järgi valmima 2010. aasta teises kvartalis. Projekti maksumus on 3 miljardit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077