1. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT tsentraliseerimise levinumad head ja vead

Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi
Columbus puutub igapäevaselt kokku erinevate klientidega. Kuigi iga klient on oma nägu, siis IT korralduse osas saab välja tuua ühise joone. Suuremates ja tihtipeale ka välisomanikega ettevõtetes kipub IT arendamine ja haldamine olema tsentraliseeritud.

See on täiesti mõistlik tegevus, aga tsentraliseerituse puhul kerkib kohe küsimus, et kuhu maani peaks IT arendamist ja haldamist tsentraliseerima? IT tsentraliseerimisest on mitmeid uuringuid ja artikleid.

Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier toob mõned nopped oma igapäevasest kogemusest.

Puudused

• Arenduste keskne korraldus vähendab arenduse kiirust. See väheneb nii planeerimise kui ka elluviimise osas.

• Nuputatakse kohapeal lahendusi, mida mõistlikkuse piires keskse IT eest varjatakse. Kuna arendamine on kooskõlastuste ja kaitsmiste tõttu mahukas, siis parem on asju ise vaikselt ära teha. Küll leiab selleks ka ressursi.

• Lõppkasutaja mured ei pruugi arendusideedeks vormistuda või on pidevalt madala prioriteediga. See omakorda vähendab töötajate motivatsiooni, kui päevast päeva segab sama mure tööd, kuid keegi midagi ette ei võta

• Kesksed lahendused ei sobi alumiste tasemete kõigi vajadustega. Nad on kas liiga üldised või ehitatud keskset vaadet silmas pidades. Taaskord väheneb töötaja motivatsioon ja organisatsiooni paindlikkus.

Kasud

• Ühtsed eesmärgid ja juhtimine. Ilmselt tsentraliseeritud IT suurim kasu. Ühtsed eesmärgid, planeerimine ja eelarve aitavad tagada terviklikuma arengu, mis vastab ka ettevõtte strateegilistele eesmärkidele. Muudel juhtudel võib korporatsioon või ettevõte joosta väga erinevates suundades.

• IT-süsteemide arhitektuur on korporatsioonis ühtsem ja lihtsamini hallatav. Oluliselt väiksem on tõenäosus, et luuakse korralik liideste segapudru, mis teeb muudatused keerukateks ja aeganõudvateks.

• Kontrollitud arendused suurendavad turvalisust. Kuna kõik arendused käivad ühtede reeglite järgi, siis väheneb ka turvaaukude risk.

• Saab juurutada standardsed võtmeprotsessid üle korporatsiooni. Keskselt on võimalik olulisi protsesse mingi piirini standardiseerida surudes tarkvaraga abil protsessi selgesse raamistiku.

• Kompetentsid on ühes kohas ja tekivad teadmuskeskused. Nende abil on saab võimalikke arendusideid ja probleeme lihtsamini lahendada.

Palju on räägitud ka sellest, et kulud tsentraliseerides vähenevad. Selle kohta on mitmeid vastuolulisi andmeid. Osad uuringud väidavad, et juhtimistasemete vähenedes saab tugikulusid kokku hoida. Teisalt hulka raskemini mõõdetavalt tuuakse välja, et IT kaugenemine ja teenuse jäikus suurendab kaudseid kulusid nagu nt töötajate ajakulu mõne lihtsama teema arendamisel. Nagu ikka on tõde kusagil vahepeal ja sõltub tsentraliseeritud valdkonnast.

Kokkuvõttes saab väita, et tsentraliseerimisel on omad suured puudused ja ka kasud. Sõltuvalt olukorrast on oluline üks või teine aspekt. Keerukas küsimus on, kus peab olema tasakaalupunkt otsustustasandite vahel. Erinevale ettevõttele sobivad erinevad lähenemised, kuid Columbuse kogemusel on tähtis tagada paindlikkus ja kiirus. Kuidas tagada see oma ettevõttele? Kui vastus sellele küsimusele on leidmata, siis tuleme hea meelega appi. Võta meiega julgelt ühendust!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077