Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tööstuslikud alumiiniumprofiilid ettevõtte efektiivsust kasvatavad?

Alumiiniumprofiili saab edukalt kasutada konveierliinide tootmises.
Foto: Tech Systems OÜ
Eesti tööstustes, tootmistes, laborites ja ladudes on suur potentsiaal kasvatada ettevõtte efektiivsust tänu tööstuslike alumiiniumprofiilide laialdastele võimalustele. Kerged ja multifunktsionaalsed alumiiniumprofiilid on asendamatud nii erimõõdus töölaudade, kärude, garaažisisustuse ja riiulite kui ka projekteerimist nõudvate seadmeraamide, konveierliinide ja rullteede ehitamisel.

„Eestis ollakse veidi veel kinni terasest lahendustes, kuid tegelikult saab lao- ja tootmisruumide sisustuse, platvormid ning konveier- ja transpordisüsteemide lahendused ehitada oluliselt praktilisemalt, soodsamalt, kiiremini ning kaalult kergemat materjali kasutades. Kvaliteetsete alumiiniumprofiilide populaarsus tõuseb kõikjal maailmas ja nii ka Eestis,” räägib Tech Systems OÜ müügijuht Raido Siirmets.

Alumiiniumprofiilide eeliseks on kõigi juba ülesloetletu kõrval võimalus mõelda kastist välja. Siirmetsa sõnul pole ükski tööstus, kauplus ega tootmine sarnane, seega pole neil enamasti võimalik kasutada standardlahendusi. „Selleks ongi olemas meie kogemustega spetsialistid, kes oskavad kliendilt küsida õigeid küsimusi ning pakkuda võimalusi, millest kliendil täna veel võib-olla aimugi pole. Me ei valmista masstooteid, vaid töötame välja täpselt kliendi vajadustele ja soovidele vastavaid räptsepalahendusi, mis aitavad tõsta töö kiirust ja ettevõtte efektiivsust.”

*Masinate raamid, kapid ja ohutuspiirded

*Tööpinnad ja tehniline mööbel

*Kärud ja vankrid, materjali käitlemine

*Ligipääsu platvormid, trepid ja astmed

*Materjali liikumine ja konveierid, transportöörsüsteemid, tootmise automatiseerimine ja võtmed kätte erilahendused

Näitena võib tuua protsessid tehases mitme automaatpingi vahel: alumiiniumprofiilidest ehitatud rulltee või konveierliin võimaldab kiirendada kahe etapi vahelist toodete transporti. Nii vähendatakse inimtööjõu kasutamist toodete tõstmiseks ja ühest kohast teise viimisel. Tech Systemsi meeskond saab abiks olla ka täisautomaatsete materjalikäitluslahenduste väljatöötamisel, alustades sorteerimis- ja etteandesüsteemidest lõpetades materjali töötlemise, markeerimise, virnastamise ja pakendamisega. Alumiiniumprofiilidest riiulid, trepid, laoruumi või töökoha sisseseade on tänu standardiseeritud kinnituslahendustele ja reguleeritavusele lihtsasti kohandatav ja laiendatav vastavalt kliendi vajadustele. Profiilidest valmistatud lahendusi saab lihtsa vaevaga lahti monteerida ning kui projekteerimisel on sellega arvestatud, siis saab neid ka sama lihtsalt uude kohta sobitada.

15 aastat kogemusi annab kindluse töö kvaliteedis

Seadmete ehitamine käib nii kliendi kui ka Tech Systemsi inseneride tööjooniste järgi ning töötatakse personaalselt lähtuvalt kliendi vajadustest. Ideaaljuhul on kliendil olemas detailne lähteülesanne ning paremal juhul ka visand soovitud lahendusest. Teinekord tuleb aga esmalt kaardistada kliendi vajadused, misjärel saab alles koostada lähteülesande. Kui lähteülesanne on olemas ja eelarve kooskõlastatud, järgneb lahendusest 3D mudeli loomine ning pärast selle kooskõlastamist saab asuda detailse projekteerimisprotsessi juurde. Reeglina on kõik seadmed enne kliendi juurde viimist Tech Systemsi poolt täielikult testitud ning projekteerimisetapis tuleb ette näha ka võimalused seadmete transpordiks.

Kogu paigalduse, programmeerimise ja käikuvõtu viivad ellu Tech Systemsi tehnikud ja spetsialistid, kes hoolitsevad selle eest, et paigaldatud seadmete töö oleks ühtlustatud teiste samas tootmislõigus töötavate seadmetega. Seejuures pööratakse palju tähelepanu seadmete mugavale ekspluateerimisele, vastupidavusele ja ka energiakulule.

Tech Systemi pakutavate lahenduste puhul on raske tõmmata väga selget piiri lähtuvalt käideldava materjali mõõtudest või tootmise iseloomust. Ettevõtte valmistatud masinad võivad mahtuda laua peale ja sorteerida/komplekteerida mõne(kümne)millimeetriseid detaile, samas kui transportöörsüsteemid võivad olla mitukümmend meetrid pikad sirutudes läbi mitme tootmistšehhi ja erinevad töötlemissõlmed võivad käidelda tooteid mille mõõdud ulatuvad kasvõi kuue meetrini.

Äriregistri järgi küll vaid aasta tegutsenud Tech Systems OÜ meeskond omab tegelikult alumiiniumprofiilide alal kogemusi enam kui 15 aastat. Ettevõtte käivitamisele andis tõuke koostöö alustamine globaalse alumiiniumprofiilide tootjaga Norcan ning ametliku esindusõiguse saamisega Baltikumis. Erinevaid profiilsüsteeme on Baltikumi turul küll pakutud ka varem, kuid Tech Systemsi eeliseks on spetsialiseerumine profiilsüsteemil baseeruvatele lahendustele ning meeskonna konkurentsitu kogemustepagas selles valdkonnas.

Norcan on üks Euroopa juhtiv tootja alumiiniumprofiilidel baseeruvate lahenduste valdkonnas. Norcan pakub lõputuid võimalusi tootmise ja tööstuse, logistika ja jaekaubanduse ning e-kaubanduse jaoks.

Norcan profiilide üks põhimõõt on 45x45 mm ja selle kordsed (näiteks 45x90 mm, 90x90 mm jne), mis on piisavalt tugev nii ehituse- kui ka masina- ja metallitööstuse lahenduste jaoks. „Alumiiniumprofiilide puhul on oluline valida õige kujuga tooted lähtuvalt ülesande iseloomust, et oleks tagatud piisav profiilisoonte arv kohtades, kuhu on vaja paigaldada palju seadme osi ja samas oleks tagatud ligipääs seadme teenindatavatele sõlmedele. Seega tasub mõelda enne investeeringu tegemist ette, arutada meie projekteerijatega ning teha parim võimalik valik,” selgitab Siirmets.

Näide kapis, mis on valmistatud alumiiniumprofiilist.
Foto: Tech Systems OÜ

Alumiiniumprofiile ja tarvikuid saab Tech Systemsist osta nii materjalina ise koostamiseks kui ka valmislahendusena. Kui kliendil on projekt, kus on näiteks vaja täpses mõõdus profiile, lõigatakse need õigesse mõõtu. Kui soovitakse, et profiili otsas oleks keere või teatud kohtadele oleksid puuritud avad, saab ka seda.

Miks eelistada alumiiniumprofiili terasele?

„Erinevusi terase kasutamisega on palju. Alumiiniumprofiili puhul kulub täisnurga all liite tegemiseks umbes pool minutit, samal ajal kui terase puhul peab kõigepealt pinna puhastama, keevitama, uuesti puhastama, kruntima ja värvima,” loetleb Siirmets. „Alumiiniumprofiil on väga hästi töödeldav ja seetõttu on mõõtu lõikamine või vajalike avade tegemine väga lihtne ja kiire protsess, siis teraskarkassiga asi nii lihtne ei ole. Anodeeritud alumiiniumprofiilid on kohe kasutusvalmis ega vaja täiendavat pinnatöötlust.”

Lisaks näeb alumiiniumprofiil välja esteetiline. Lahendustes, kus on oluline seadme lihtne puhastamine, saab kasutada kinniste soontega profiile. Kui on ette näha, et lahendust on hiljem vaja täiendada uute detailide või riiulitega, siis on otstarbekam kasutada klassikalisi avatud soontega profiile ja alati jääb võimalus sulgeda profiilisooned järelpaigaldades soonekatte vajalikes kohtades. Teraskonstruktsioonide puhul peab iga detaili lisamiseks puurima auke või keevitama osad karkassi külge, mis on aeganõudev ja tülikas.

Standardiseeritud masstoodangu puhul, mis reeglina on teraskonstruktsioonidel, peab sageli kohandama ruumipaigutuse nende järgi. Alumiiniumprofiili kasutades saame kohandada lahenduse täpselt vastavalt tegelikule olustikule saavutades ühtlasi maksimaalselt efektiivse ruumikasutuse.

Eeltoodust lähtuvalt saab öelda, et alumiiniumprofiilid on sobilikud nii väga lihtsate raamide (lauajalad, riiulid) valmistamiseks kui ka kõrgautomatiseeritud tootmissüsteemide jaoks. Sinna vahele jääb terve rida erineva keerukusastmega lahendusi, mille jaoks profiilsüsteemi toodetest alati sobivad tooted leiab. Näiteks on väga levinud ka profiilsüsteemide kasutamine ohutuspiirete valmistamiseks. Tech Systemsi eesmärk on olla tööstusettevõtetele usaldusväärne partner, pakkudes lahendusi lähtuvalt kliendi vajadustest. Ettevõtte insenerid suudavad tootmises ette tulevatele ebaefektiivsetele olukordadele alati mõne toimiva lahenduse leida ja seeläbi efektiivsust tõsta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077