5. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PAKRI tööstuspark koondab roheettevõtteid

PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis ehk Eesti n-ö Silicon Valley's on pinna ja tugiteenused leidnud  tootmis- ja büroopinda vajavad keskkonnateadlikud ettevõtjad.

PAKRI Teadus- ja Tööstuspark on aastast 2007 koondanud ettevõtteid, mis tegelevad energia- ja keskkonnatehnoloogia toodete-teenuste arendamise ning valmistamisega, ja samuti oma tootmises energiasäästu panustavaid firmasid.

“PAKRI Teadus- ja Tööstuspark on palju enamat kui lihtsalt tööstuspark. Arendame pidevalt edasi innovaatilist füüsilist keskkonda ehk tarka linnakut ning toetame koostöös Tallinna Teaduspargiga Tehnopol oma klientide arenguid äriteenuste kaudu. PAKRI on oma klientide tarvis alustanud rohelise energia tootmisega ja suudab väärtustada ka kliendi jääkenergiat, mis omakorda aitab klientidel oma toodet keskkonnasõbralikumaks teha ning päeva lõpuks ka tootmiskuludelt kokku hoida. Läbi sünergilise keskkonna ja konkurentsivõimeliste teenuste soovime kliente Eestisse meelitada ka naaberriikidega võisteldes,” ütleb üks idee autoreid, tööstuspargi osanik ja tegevjuht Enn Laansoo, Jr.

Paldiskis asuva PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi idee ja arendamine sai alguse juba 2007. aastal, mil oli näha selgeid märke rohetehnoloogia (greentech/cleantech/ecotech) kui sektori võidukäigu algusest Eestis ja maailmas laiemalt. Nende aastate jooksul on Eestis uute keskkonnasäästlike toodete potentsiaal eriti tugevalt tõusnud: aina enam räägitakse taastuvenergeetikast, hoonete energiatõhususest, targast energiavõrgust (smart-grid), targast linnast (smart-city), energia salvestamisest, elektrisõidukitest ja rohelisest kütusest. Täna ollakse 60 hektari suuruse teaduspargi arendusega ajaliselt umbes veerandi peal, kogu maht peaks saama realiseeritud aastaks 2028.

2012. aastal jõuti esimese hoonekompleksi avamiseni. Tänaseks on pargis 10 tootmisklienti, 20 teenusklienti ja kaks hoonekompleksi kogupinnaga ca 14 000 m2. Kohe saaks park ära majutada kliendi, kes otsib elektrit säästvate leedlampidega ruume suuruses 50– 2800 m2. PAKRI Teadus- ja Tööstuspark kasvab ca 60 hektari suurusele maa-alale Paldiskis, mida hakkab lähitulevikus teenindama autonoomne 25 MW võimsusega taastuvenergial toimiv tark-energiavõrk, mis oma olemuselt on ka energiaühistu. PAKRI energiaühistu on just läbinud ka Arengufondi energiaühistute mentorprogrammi, mis on tugevasti kaasa aidanud selle mudeli praktiliseks rakendamiseks. Osaliselt energiaühistu põhimõtetel toimiva PAKRI energiavõrgu peamine eesmärk on kliendile tagada roheline varustuskindel energia ja pakkuda täiendavalt uuele tehnoloogiale ainulaadset testimise võimalust reaalses keskkonnas.

Laansoo sõnul on PAKRI jaoks oluline, et kõik pargis töötavad inimesed tõesti naudiksid rohekeskkonda ning muutuksid selle kaudu produktiivsemaks ehk oma tööandjale lisaväärtust pakkuvaks. “Oleme suurepärane keskkond uute tulevikutehnoloogiate katsetamiseks ja tänaste tootmiseks, propageerides ka ise kõrge motivatsiooniga Eestis väljatöötatud tehnoloogiaid. Näiteks pakume täna testkeskkonda väiketuulikule My!Wind! ja tootmispinda suurimale väiketuulikute tootjale Tuge Energia. Peatselt, kui targa-linnaku ja targa-võrgu detailplaneering saab kehtestatud, püstitatakse PAKRI Teadus- ja Tööstusparki Eesti ettevõtte Goliath Wind järgmise generatsiooni 3,3megavatine tuulik.”

PAKRIs on oma tootmise sisse seadnud ka näiteks puitelementidest energiatõhusate hoonete valmistaja ja üks suuremaid kliente Kruunu OÜ, oma nišis maailmas tippu kuuluv spordiareenide tootja Kanstet OÜ ning nanotehnoloogia alusel innovaatilist tekstiili arendav Itaaliast tootmise Eestisse kolinud ITM Plasma Technology Group. Hiljuti käivitas tootmise PAKRIs ka merekonteineritest energiatõhusate majakeste valmistaja Zeroliving OÜ.

Parimad tulemused toob sünergia 

ZeroLiving OÜ juht Magnus Sirelmets ütleb, et PAKRI Teadus- ja Tööstuspark ei ole lihtsalt ruumide rendileandja, vaid tänu neile saab kasvatada nii firma usaldusväärsust kui ka müüginumbreid. “ZeroLivinguga alustades oli minu kui asutaja visioon, luua läbimõeldud ehitussüsteem, mis ei oleks põlve otsas kokku klopsitud, vaid mille jaoks on võetud aega ja mida on katsetatud ning täiustatud. Meie pidev töö erinevate kontseptsioonidega konteinerhoonete arendamisel on õnnestunud tänu PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi eestvedajatele, kes meid on suunanud ja aidanud luua hädavajalikke kontakte. Teaduspargi eesmärk luua oma asukate vahel sünergia on aidanud läbi teadmiste ja oskuste jagamise mitmetel siinsetel firmadel kasvada.”

PAKRIs täiendatakse pidevalt varustus- ja taastuskindlat energiavõrku ehk eesmärk on ühel päeval enamik energiast toota kohapeal, mis tagaks 100% rohelise energia ning stabiilse elektrienergia, kütte- ja jahutushinna (energia+jaotuskulu).

“Pakume oma klientidele sünergiat: ettevõtte arengut toetavad äriteenused ja toote/teenuse teadus-arendus ehk Tallinna Teaduspark Tehnopol koos globaalse võrgustikuga, kodu- ja välisülikoolid, alaliidud jne; tootmis-katsetuspinda innovaatilises targas linnas koos rohelise energiaga ning tehnoloogia testimisega,” räägib Laansoo.

Täna võib öelda, et lisaks sellele, et PAKRI Teadus- ja Tööstuspark on üks Harjumaa arengustrateegia prioriteetseid projekte, on PAKRI komplektselt oma tark-linnaku ja tark-energiavõrguga ka Põhja-Euroopa üks suuremaid rohetehnoloogia arendamisele suunatud füüsilisi keskkondi. PAKRI tark-energiavõrk on innovaatilise lahendusega, sisaldades ka energia salvestamist, mis annab võimaluse toota energiat taastuvallikastest pargi enda territooriumil. See annab võimaluse kontrollida taastuvenergiahinda ning muudab klientide tooted ja teenused rohkem keskkonnasõbralikumaks. Väljatöötamisel on ka keskkonnasõbraliku toote sertifikaat ja tempel.

Geograafiliselt ja logistiliselt asub PAKRI Teadus- ja Tööstuspark ühe tootmisettevõtte jaoks väga heas asukohas, Paldiskis – tipptunnil alla tunniajase auto- ja rongisõidu kaugusel Tallinnast, koostööle avatud linnavõim, lisaks on läheduses kaks jäävaba sadamat ning Ämari lennujaam. Peale kauni looduse ja areneva piirkonna on Paldiskis ka piisavalt tööjõudu.

 

Enn Laansoo, Jr.

tegevjuht, asutajaPAKRI Teadus- ja Tööstusparktel +372 521 6858e-post: [email protected]

www.pakri.ee

 

Autor: Toostusuudised. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077