Autor: Mait Kraun • 29. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: tööstusmetallid kallinevad; pallaadiumi spekulatiivne mull lõhkes?

Tööstusmetallid hakkasid nädala lõpus kallinema
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: tööstusmetallid hakkasid nädala lõpus kallinema; rauamaak tõusis järsult; kulla hind sattus tugeva surve alla; pallaadiumi spekulatiivne mull võib olla lõhkenud; naftahinnad stabiilsed, bensiin kallineb edasi.

• Tööstusmetalle survestas nädala alguses mure globaalse majanduse pärast. Nädala lõpus pakkus tuge aga USA-Hiina kaubanduskõneluste edenemine ja varude vähenemine.

• Rauamaak hakkas kiiresti tõusma, sest Vale SA alandas tammi purunemise tõttu müügiprognoose ning Rio Tinto pidi tsüklonist saadud kahjude pärast paljud müügilepingud tühistama.

• Kulla hind sattus dollari kallinemise ja kaubandusläbirääkimiste edenemise tõttu tugeva surve alla. Pallaadium kukkus aga enam kui 12 protsenti ning arvatakse, et spekulatiivne mull on lõhkemas.

• Naftahinnad püsisid stabiilsel tasemel, bensiini hinnatõus aga jätkus. Naftaturgu toetavad mitmed faktorid.

Tööstusmetallid hakkasid nädala lõpus kallinema

Suurem osa baasmetallidest hakkas nädala viimastel päevadel kallinema, sest USA ja Hiina teevad kaubandusläbirääkimistes edusamme ning paljude metallide varud on madalad, vahendab Reuters.

“Turgudel on tükk aega olnud mure majanduskasvu pärast, see on ka arusaadav. Need mured on tõenäoliselt veidi ülepaisutatud. Ma arvan, et see on taastumine nädala alguses toimunud reaktsioonist,” ütles ANZ analüütik Daniel Hynes.

“Kui majanduskasv välja jätta, siis turul on siiski jätkuvalt pakkumisega probleem. Paljude metallide varud püsivad väga madalal. Turuosalised on aga tähelepanelikud, sest nõudlus võib nõrk olla,” lisas Hynes.

Vase hind tõusis nädalaga 1 protsendi võrra, 6428 dollarini tonnist. Hindadele on lisaks kaubandusläbirääkimistele tuge pakkunud ka Peruus toimuvad protestid. Londoni metallibörsi varud on langemas 120 000 tonni tasemest allapoole, mis oleks 11 aasta madalaim tase. Samas tõusid järsult Shanghai futuuribörsi varud.

Rauamaak hakkas kiiresti kallinema

Hiina rauamaagi futuurid hakkasid nädala teises pooles kiiresti kallinema, sest kaevandusfirma Vale SA vähendas oma 2019. aasta müügiprognoose ja Rio Tinto pidi tsüklonist saadud kahjude tõttu paljud müügilepingud tühistama.

Daliani toorainebörsi rauamaagi maikuu futuur kallines reedel lausa 4,7 protsenti, 94,9 dollarini tonnist. Esimeses kvartalis on hinnad Hiinas tõusnud juba 26 protsenti, mis on suurim kvartaalne tõus alates 2013. aastast.

Vale teatas neljapäeval, et müüb tänavu kuni 75 miljoni tonni võrra vähem rauamaaki, sest tammi purunemise tõttu peatus mitme kaevanduse töö.

Rio Tinto teatas reedel, et paljude rauamaagi klientide müügilepingud tühistati, sest troopiline tsüklon Veronica segas Lääne-Austraalias tootmist.

“Mõned turuosalised on pakkunud, et tootmine võib väheneda umbes 40 miljoni tonni võrra,” ütles investeerimisfirma Argonaut Securitiesi metallituru analüütik Helen Lau.

Rauamaagi hind Hiinas (jüaani/tonn). Allikas: Reuters.
Foto: Harro Puusild

Kulla hind sattus tugeva surve alla

Kulla hinnad langesid reedel järsult ning väärismetalli jaoks on kujunemas märts halvimaks kuuks alates 2018. aasta augustist, sest dollar tugevneb ja aktsiaturud tõusevad, vahendab Reuters.

Kulla hind langes nädalaga kokku 1,7 protsenti, 1288 dollarini untsist. Märtsis on kuld odavnenud 2 protsenti, aga kvartali baasil on väärismetall siiski tõusnud. Kulla pikaajalisele tõusule on kaasa aidanud Föderaalreservi rahapoliitika lõdvenemine ja mure globaalse majanduskasvu pärast.

Dollar on märtsis tõusmas aga viimase viie kuu kiireimas tempos, mis muudab kulla teiste valuutade kasutajate jaoks kallimaks. Lisaks sellele on kulda survestamas ka kaubanduskõneluste edenemine. Neljapäeval alustasid USA ja Hiina uusi kaubanduskõnelusi ning erinevate raportite kohaselt ollakse edusamme tegemas.

“Kui kaubandusläbirääkimiste tulemus saab olema positiivne, siis kuld satub surve alla ning investorid liiguvad riskantsematesse varadesse,” ütles investeerimisfirma OANDA vanemanalüütik Jeffrey Halley.

Pallaadium kukkus kolinal

Pallaadiumi hind langes sellel nädalal aga 12 protsenti – paljude turuosaliste arvates on spekulatiivne mull lõhkemas ning hinnad kasvasid eelnevalt liiga kiiresti.

“Pallaadium hakkas tõusma, sest pakkumise pärast tunti muret. See oli väga spekulatiivne tõus. Selle nädala mure globaalse majanduse pärast oli katalüsaatoriks, mis metalli langema pani,” ütles investeerimisfirma Anand Rathi Shares & Stock Brokersi toorainete analüütik Jigar Trivedi.

Pallaadium odavnes kokku 12,1 protsenti, 1391 dollarini untsist.

Teistest metallidest kallines tsink 1,9 protsenti ja tina lisas 0,2 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2899 ja 21 445 dollarit.

Alumiinium odavnes aga 0,3 protsenti ning nikkel kaotas 1 protsendi. Tonnihinnad olid nädala lõpuks vastavalt 1902 ja 12 887 dollarit.

Nafta püsis stabiilne, bensiin kallineb edasi

Naftahinnad lõpetasid selle nädala sisuliselt samal tasemel. Brenti toornafta kallines 0,5 protsenti, 68 dollarini barrelist. WTI odavnes 0,1 protsenti, 59,77 dollarini barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 4,6 protsenti, 645 dollarini tonnist. Diislikütuse hind langes aga 0,4 protsenti ning tonn maksis nädala lõpuks 613,5 dollarit. Kerge kütteõli odavnes 0,7 protsenti.

Maagaasi hind langes 1,1 protsenti ning üks briti soojusühik maksab 4,02 dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077