21. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülevõtmised jäävad tööstuses veel tagasihoidlikuks

Advokaadibüroo COBALT vandeadvokaat Kristjan Kotkas
Foto: COBALT
Eesti tootmisettevõtteid on viimastel aastatel saatnud soliidne edu, kuid ülevõtmiste ja omandamiste kaudu muutuste elluviimine jääb tööstuses arenenumate turgudega võrreldes pigem tagasihoidlikuks, kirjutab Advokaadibüroo COBALT vandeadvokaat Kristjan Kotkas.

Tootmisettevõtete omanikud ja juhid on hästi kursis majanduse tõusude ja mõõnadega – nemad on käinud ära nende tsüklite tippudes ja põhjades. Need kogemused ja riskid sunnivad juhte olema paindlikud ning innovatiivsed, pannes ettevõtjaid pidevalt otsima võimalusi kasvuks ja efektiivsuse tõstmiseks.

Vandeadvokaat Kristjan Kotkas esineb 30. novembril toimuval veebiseminaril “Tootmisettevõtte omandamine ja võõrandamine praktikas

Loe lisa ja registreeri end SIIN.

Üheks arenguvõimaluseks on teiste ettevõtete omandamine või nendega ühinemine. Statistika viitab selgelt, et enamik läänemaailma edukatest ettevõtetest on välja arendanud ning kasutavad aktiivselt ühinemiste ja omandamiste strateegiaid ettevõtte üldise kasvustrateegia osana. Samuti järgib edukas omandamisprotsess lääneriikides välja kujunenud ja praktikas karastunud tava. Kuigi Eesti tootmisettevõtteid on viimastel aastatel saatnud soliidne edu, on ülevõtmiste ja omandamiste kaudu muutuste elluviimine olnud selles valdkonnas arenenumate turgudega võrreldes pigem tagasihoidlik. Arusaadavalt on seetõttu ka Eesti ettevõtjate kokkupuude tehinguprotsessidega mõõdukas.

Ühinemised tööstuses

Siiski on märgata positiivseid trende – ette­võtete kasv läbi strateegiliste ühinemiste ja ülevõtmiste on ka siinmail hoogu saamas. Heaks näiteks on AS TMB, kes omandas mõni aasta tagasi Soome konkurendi Betonimestarit ning on nüüdseks küps sihtmärk globaalsele grupile Consolis.

Antud juhul nägid ettevõtjad võimalust efektiivselt läbi omandamise laieneda ning oma elutöö realiseerida – TMB areng toimub kõigi eelduste kohaselt juba Consolis grupis edasi.

Teiseks sarnaseks näiteks on hiljutine termotöödeldud puidu tootja Thermory ning Euroopa suurima saunamaterjalide ja valmissaunade tootja Ha Serv ühinemine, kus endised konkurendid nägid selgeid eeliseid ja sünergiat koos edasi liikumises. Võttes arvesse, et ettevõtte suurimaks aktsionäriks on fond Livonia Partners, on eelduslikult ka nende investeeringu eesmärgiks vastselt tekkinud ühendettevõte lõpuks võõrandada või börsile viia.

Riskid tuleb maandada

Seega hoiab tubli tootmisettevõtja silmad lahti võimalike tehingute koha pealt mitmel põhjusel: võimalusena ettevõtte kasvu hüppeliselt kiirendada, strateegilisi eesmärke efektiivsemalt ellu viia, konkurentsipositsiooni parendada, aga ka omanikele ettevõtte väärtust läbi müügi realiseerida. Pädevad ettevõtjad suudavad tuvastada võimalusi turul ja leida tehingupartnereid.

Siinkohal on oluline märkida, et kui võimalik tehingupartner on juba silmapiiril, on oluline tehingu teostamise protsessile targalt läheneda.Tehinguprotsess on mõneti sarnane tootmisprotsessidele – kogemuse ja pädevusega tekib efektiivsus. Kindel on, et olulisi etappe ilma lõpptulemust ohtu seadmata vahele jätta ei saa. Kandvaks eesmärgiks omandamiste ja ühinemiste protsessi puhul võib lugeda eduka tehingutulemuse saavutamist ühes efektiivse riskide maandamisega.

Riskide maandamine on märksõna, mis saadab kogu omandamisprotsessi. Hoolikas ettevõtja soovib teada, mida ta ostab – põhjalik õiguslik audit kogenud nõustajate poolt on sellest suur osa. Strateegiliselt mõtlevad müüjad lasevad ka ise nõustajatel oma ettevõtte õiguslikke aspekte analüüsida. Antud abinõu eeliseks on võimalike suuremate puudujääkide kõrvaldamine enne müügiprotsessi ning parem ettevalmistus läbirääkimisteks.

Ettevõtjalt ei saa oodata, et ta orienteeruks lõpuni kõikides õigusvaldkondades, mis tootmisettevõtteid puudutab, mistõttu tulebki kaasata eksperte. Saab tõdeda, et enamik ettevõtjaid on ettevõtte parimate huvide tagamiseks motiveeritud leidma lahendusi, tervitades spetsialistide tähelepanekuid võimalikest probleemidest ka näiteks intellektuaalse omandi kaitse, võtmetöötajate konkurentsikeeldude ja muu üle. Pädevad nõustajad tagavad, et tuvastatud riskid oleks kas parandatud või tehingudokumentides adekvaatselt kajastatud, säästes nii kliente potentsiaalsetest probleemidest.

Põhjalikult ettevalmistatud ja läbimõeldult teostatud tehinguprotsess ning korralik müügileping (ja, olenevalt tehingu iseloomust, aktsionäridevaheline leping) on ettevõtja unerahu garantiiks.

Pikaleveninud läbirääkimised võivad küll teinekord osapooltele ebavajalikuna tunduda, kuid kogenud nõustajad teavad, et mida ettenägelikumalt kajastada võimalikke riske, seda väiksem on tõenäosus tulevaseks vaidluseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077