13. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Föderaalreserv veab toorainete hindu alla

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: investorid põgenevad toorainesektorist; kaevandusaktsiad kukuvad; pallaadium odavnes üle 10 protsendi; alumiiniumisektorit ähvardab pankrotilaine; nafta hind hakkas järsult kukkuma

Investorid põgenevad toorainesektorist

Tööstusmetallide turg võttis sellel nädala lõpus vastu uue hoobi, mis saatis mitmed toorained 6 aasta madalaimate tasemeteni. Hinnalangus tõmbab kaasa ka kaevandajate aktsiaid.

Investorid on toorainesektorit järjekordselt hülgamas – kokku on tööstus- ja väärismetallide hindu kajastavatest börsil kaubeldavatest fondidest sellel kuul välja voolanud miljard dollarit, selgub Bloombergi kogutud andmetest.

Hiina majandus on aeglustumas, aga kogu süüd ei saa riigile panna. Praeguse hinnalanguse põhjuseks on eelkõige see, et investorite ootused Föderaalreserv intressimäärade tõstmise osas on hüppeliselt kasvanud. Turgude arvates on intressimäärade tõstmise tõenäosus 66 protsenti. Veel kuu aega tagasi oli vastav protsent 39. Kõrgemad intressimäärad vähendavad metallide atraktiivsust, sest need ei maksa dividende või intresse. Halvasti mõjub ka dollari tugevnemine.

Kulla hind kukkus nädalaga 2,4 protenti ja jõudis 1081 dollarini untsist. Eile puutus hind ka 1073 dollari taset, mis on madalaim alates 2010. aasta veebruarist.

Barclays panga analüütikud ütlesid, et kõrgemad intressimäärad, madal inflatsioon ja negatiivsed meeleolud viivad kulla järgmise aasta lõpuks 1030 dollarini untsist.

Vase hind odavnes nädalaga aga 3,7 protsenti ja tonn maksab 4823,5 dollarit, mis on madalaim tase alates 2009. aasta juulist.

Vaseturg jõuab järgmisel aastal juba defitsiiti, aga kardetakse, et tugevam dollar ei lase hindadel tõusma hakata. Tooraineturgude analüüsi- ja konsultatsioonifirma CRU prognoosib, et vase hind langeb 2016. aastal täiendavalt 15 protsenti.

Ka teiste tööstusmetallide hind langes. Tsink odavnes 2,9 protsenti ja tonn maksab 1615 dollarit. Tina tonnihind kahanes 0,2 protsenti ja maksab 14 620 dollarit. Nikli hind kukkus 4 protsenti ja tonn maksis reede hommikuks 9410 dollarit.

Rauamaagi hind odavnes 1,8 protsenti, sest suurimad kaevandajad ei vähenda tootmist ning ülemaailmne nõudlus jaheneb.

Plaatina hinnad on teinud pikima languse alates 2002. aastast. Nädala lõikes on hind odavnenud 8,8 protsenti 876 dollarini untsist. Pallaadiumi untsihind kukkus nädalaga lausa 10,4 protsenti 547 dollarini.

Kaevandusaktsiad kukuvad

Tööstustoorainete hinnalangus veab endaga kaasa ka kaevandusfirmasid. Glencore’i aktsia on langenud juba kuus päeva järjest. Ühtlasi on tegemist Suurbritannia suurima aktsiaindeksi FTSE 100 halvima aktsiaga – sellel aastal on Glencore odavnenud 68 protsenti. Indeksi halvimate aktsiate edetabelis on teisel kohal Anglo American, mille aktsia kukkus eile 9,6 protsenti madalaima tasemeni alates 1999. aastast.

Bloombergi Maailma Kaevandusindeks kukkus ainuüksi eile 5,7 protsendi võrra. Indeks on langenud juba 5 nädalat järjest.

Alumiiniumisektorit ähvardab pankrotilaine

Eelmise aasta suurim alumiiniumitootja Rusal teatas, et vähendas ülemaailmse alumiiniuminõudluse kasvuprognoosi. Hindade languse tõttu ährvadab sektorit pankrotilaine, kirjutab Bloomberg.

Ettevõte vähendas 2015. aasta globaalset alumiiniuminõudluse kasvuprognoosi 6 protsendilt 5,6 protsendini. Alumiiniumi ülejääk turgudel ulatub aga 373 000 tonnini.

„Alumiiniumi tootmissektor on ülepakkumise poolt põhjustatud hinnalangusest tulenevalt suure surve alla sattunud.“ Ütles ettevõtte tegevjuht Vladislav Soloviev. „Arenevate turgude nõudlus on nõrgenenud ja Lähis-Ida, India ja Hiina tootmine on kasvanud,“ ütles ta.

Alumiinium on sellel aastal odavnenud 19 protsenti. Nädala lõikes odavnes alumiinium 1 protsendi võrra 1492 dollarini tonnist ja jõudis 6 aasta madalaimate tasemeteni.

Rusali hinnangul on toodetakse kahjumiga maailmas 9 miljonit tonni alumiiniumi. Hiinas on kahjumlikud aga 53 protsenti äridest ja neid ähvardab sulgemine.

Nafta hinnad on järsult langemas

Nafta hinnad hakkasid nädala keskel langema, sest spekuleeriti, et USA naftavarud on väga kiiresti tõusnud. Turgudel oli õigus ja nljeapäeval teatas USA valitsus, et naftavarud kasvasid oodatust enam. Nüüd on naftavarud kasvanud juba seitse nädalat järjest.

Brenti toornafta hind kukkus nädalaga 7,7 protsenti 44,54 dollarini barrelist. WTI toornafta odavnes lausa 8,2 protsenti ja barrel maksis reede hommikuks 41,8 dollarit.

USA naftavarud kasvasid eelmisel nädalal 4,2 miljoni barreli võrra 487 miljoni barrelini; analüütikud prognoosisid kasvuks miljon barrelit.

Turge mõjutas ka OPEC-i prognoos, mille kohaselt kasvavad organisatsiooni praeguste naftatootmismahtude juures naftavarud järgmisel aastal poole miljoni barreli võrra päevas.

USA Energia ja Informatsiooni Administratsiooni  andmetel tõusid Cushingi – riigi tähtsaima jaotuspunkti ja reservuaari – naftavarud 2,237 miljoni barreli võrra, mis on suurim nädalane kasv alates märtsist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077