11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vase hind taastub jõuliselt

37. nädala börsiuudised: vase hind taastus jõuliselt; Hiina infrastrkutuuri kulutused võivad hakata paranema; Plaatina defitsiit suureneb; toornafta hind kukub edasi.

Vase hind tegi sellel nädalal tubli tõusu, sest suurkaevandaja Glencore teatas, et vähendab märkimisväärselt tootmist. Samuti tõusis nõudlus Hiinast, vahendab mining.com.

Vase hind kallines nädalaga 4,8 protsenti 5365 dollarini tonnist. Punane metall on augusti lõpus saavutatud kuue aasta madalaimalt tasemelt tublisti taastunud. Sellegi poolest on hind selle aasta algusest 14 protsenti kukkunud. Vask saavutas oma tipu 2011. aasta veebruaris, mil hind oli 10 000 dollarit tonnist.

Maailma suuruselt neljas vasetootja Glencore teatas esmaspäeval, et peatab tootmise Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Zambias olevates kaevandustes. See samm peaks turult kaotama 400 000 tonni vaske.

Vase hinnal aitas tõusta ka andmed Hiinast, mis näitasid, et vase import on tublisti paranenud. Rafineeritud ja poolvalmis vasetoodete import jäi augustis samaks, aga vasemaagi konsentraadi import suurenes Hiinas võrreldes aastatagusega 20 protsendi võrra.

„See lihtsalt näitab, kui kaugele on tööstus pidanud minema, et hinnalangusest tulenevaid kahjusid vähendada,“ ütles Sanford Bernsteini analüütik Paul Gait. „Tundub, et toorainete tsükli põhi hakkab kätte jõudma. Mul on küll selline tunne ja märgid näitavad seda,“ ütles Gait.

Arvatakse, et vase turg hakkab järgneva kahe aasta jooksul tasakaalustuma ja see tähendab, et hinnad võivad hakata pikemas perspektiivis tasapisi taastuma.

Hiina infrastruktuuri kulutused võivad hakata paranemaÜleüldiselt on tööstustoorainete hindu aitanud stabiliseerida lootused, et Hiina infrastruktuuri kulutused hakkavad paranema.

Rauamaagi hind kallines nädalaga 4,4 protsendi võrra ja tonn maksab 59,01 dollarit. Rauamaagi hind kaupleb nüüd 8. juulil saavutatud põhjadest 30 protsenti kõrgemal. Aasta algusest on tooraine aga kukkunud 18 protsenti.

Viimastel nädalatel toimunud hinnatõusule on kaasa aidanud Hiina rahandusministri ütlused, et infrastruktuuri kulutuste suurendamiseks hakatakse rakendama konkreetseid poliitikaid. Samuti lubas ta kiirendada reforme, mis peaks aitama majanduskasvu aeglustumist peatada.

Teisalt langes eelmisel kuul rauamaagi import Hiinasse ja see on järjekordne märk sellest, et maailma suuruselt teise majanduse kasvutempo raugeb jätkuvalt.

Võrreldes juuli 86,1 miljoni tonniga, importis Hiina augustis 74,12 miljoni tonni rauamaaki, mis on 14 protsenti vähem. Selle aasta esimese kaheksa kuu import on võrreldes möödunud aasta sama ajaga langenud 0,2 protsenti, 613 miljoni tonnini.

Kivisüsi hind odavnes nädalaga 0,16 protsenti 42,93 dollarini tonnist. Alumiiniumi tonnihind tõusis 1,9 protsendi võrra 1630 dollarini. Nikkel lisas 2,3 protsenti ja kallines 10100 dollarini tonnist. Tina odavnes 2 protsenti 14925 dollarini tonnist.

Plaatina defitsiit suurenebKapitaliinvesteeringute järsk langus plaatina kaevandamises hakkab tootmist mõjutama järgmise kahe aasta jooksul. See tähendab, et väärismetalli nõudluse ja pakkumise vahekord läheb veelgi rohkem paigast ära, selgub uuest raportist.

Lõuna-Aafrika plaatina investeeringud on 7 aasta jooksul kukkunud 3 miljardilt dollarilt 1 miljardi dollarini, ütles World Platinum Investment Council (WPIC). „Kui vaadata ainult kapitali paigutusi, siis need viitavad, et Lõuna-Aafrika toodang väheneb 2016 ja 2017. aastal märkimisväärselt. See tähendab, et plaatina defitsiit suureneb,“ ütles WPICi tegevjuht Paul Wilson.

Autokatalüüsis ja ehetes kasutatav plaatina on koos teiste toorainetega tublisti odavnenud. Augustis jõudis väärismetall kuue aasta madalaima tasemeni.

Teistest väärismetallidest odavnesid kuld ja pallaadium. Kuld kukkus 1,5 protsenti 1107 dollarini untsist ja pallaadium langes 0,1 protsenti 587,4 dollarini untsist. Hõbeda hind tõusis 0,2 protsenti ja unts maksab 14,7 dollarit.

Toornafta hind kukub edasi

Naftaturul on suhtumine, et enne, kui olukord viimaks paraneb, peab see minema vel hullemaks.

Turul on jätkuvalt suur ülepakkumine, Aasiast kardetakse majanduste jahtumise tõttu nõudluse vähenemist ja USA tootjad pole tootmist märkimisväärselt vähendanud. Hinnasurve on seega jätkuvalt alla.

Nädala lõikes kukkus WTI toornafta hind 5 protsenti 44,48 dollarini barrelist. Brenti toornafta odavnes 5,7 protsenti 47,84 dollarini. Madalatest hindadest tingitud bensiini nõudluse kasv võib omakorda aga hindu toetama hakata.

Neljapäeval tegid nafta hinnad tubli, 3 protsendilise tõusu. USA Energiainformatsiooni Administratsiooni (EIA) neljapäevased andmed näitasid, et viimase kuu lõikes on bensiini nõudlus tõusnud aastatagusega võrreldes 4 protsendi võrra. Samuti tõusid eelmisel nädalal USA bensiinivarud oodatust poole vähem. Hinnatõusule aitas samuti kaasa odavam dollar, mis muutis nafta eurodes ja teistes valuutades suhteliselt odavamaks. Positiivsele turumeeleolule aitas kaasa ka USA aktsiaturgude tõus.

„Nõudlus püsib eelmise aastaga võrreldes kõrge, sest tarbijad kasutavad madalaid bensiinihindu ära,“ ütles Caprock Risk Managementi analüütik Chris Jarvis.

Nädala lõikes on hindadele survet avaldanud aga EIA andmed, mis näitasid, et USA naftavarud suurenesid eelmisel nädalal 2,6 miljoni barreli võrra. Reutersi küsitletud analüütikud ennustasid 933 000 barreli suurust kasvu.

Naftahinnad on alates 2014. aasta juunist kukkunud Aasia majanduste aeglustumise ja ülepakkumise tõttu ligi poole võrra.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077