7. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsil: Hiina takistab tööstustoorainete tõusu

32. nädala börsiuudised: vase hind võib aasta lõpus tõusma hakata; metallide hinnalangus survestab Rio Tinto kasumit; mure Hiina pärast takistab tööstustoorainete hinnatõusu; naftat tabas järsk langus.

Vase hind võib aasta lõpus tõusma hakataElektrikatkestused, streigid, üleujutused, põuad ja ka maagi kvaliteedi langus tähendavad, et vase pakkumine kitseneb, mis võib turudefitsiidi tekitada oodatust varem. See võib hinna juba aasta lõpus uuesti kasvama panna.Prognoosid selle kohta, palju vasetoodangust nende faktorite tõttu kaduda võiks, on väga erinevad. Morgan Stanley arvates on erinevad asjaolud vähendanud sellel aastal toodangut 500 000 tonni võrra. ICBC Standard Bank aga ennustab, et terve aasta peale kaob 1,33 miljonit tonni vasetoodangust.

Vasepakkumise probleemid on kerkinud just viimastel nädalatel. Alles juulis ootasid analüütikud, et sellel aastal on vase ülejääk 194 000 tonni.

Vaseturu suurus on 22 miljonit tonni ja need numbrid ei pruugi suured tunduda, aga kui probleemid jätkuvad, võivad need kasvada.

„Hinnad on kukkunud nii madalale, et suured kaevandajad otsivad viise, kuidas tootmist ja tuleviku kulutusi vähendada. See lisandub veel praegustele probleemidele, mis on seotud otseselt tootmisprotsessiga,“ ütles ICBC Standard Banki analüütik Leon Westgate.

„Vaseturg on juba külvamas defitsiidi seemneid ja see tähendab, et hinnad võivad veel enne aasta lõppu suure tõusu teha,“ lisas ta.

Vase hind kukkus sellel nädalal Londoni metallibörsil 2,8 protsendi võrra 5142 dollarini tonnist – see on kuue aasta madalaim tase. Turgudel tuntakse muret Hiina nõudluse ja tugeva dollari pärast. Nimelt mõõdetakse toorainete hindu dollarites ja see tähendab, et dollari tugevnemisel muutuvad toorained teiste riikide jaoks suhteliselt kallimaks.

 

„USA intressimäärade osas ei ole veel selgust ja nii kaua ignoreeritakse vasega otseselt seotud faktoreid,“ ütles Citi analüütik David Wilson.

See on ka põhjus, miks vasehinnad pole viimastel nädalatel põhja leidnud.

Metallide hinnalangus survestab Rio Tinto kasumitTööstusmetallide odav hind survestab globaalse kaevandusettevõtte Rio Tinto kasumit, mis kukkus teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 43 protsenti 2,9 miljardi dollarini.

Ettevõtte tegevjuht Sam Walsh ütles, et tulemused on „jõulised,“ arvestades seda, kui keeruline on olnud viimase aastaga kujunenud keskkonnas tegutseda.

Ettevõtte Austraalia rauamaagi divisjoni kasum kukkus 55 protsenti 2,099 miljardi dollarini. Esimesel poolaastal müüs ettevõte 146,5 tonni rauamaaki – võrreldes 2014. aasta sama perioodiga oli kasv 8 protsenti.

Rauamaagi hinnad jõudsid juuli alguses rekordmadalale – 44,10 dollarini tonnist. Nüüdseks on hinnad taastunud 56,4 dollarini tonnist. Arvatakse, et hinnatõusu peamiseks põhjuseks on terase hinnatõus Hiinas. Terase hinnatõusule on kaasa aidanud aga kuuldused, et Peking tahab hakata puhta õhu eesmärgil terasetootmist tunduvalt piirama.

Vaatamata taastumisele on hinnad sel aastal kukkunud 22 protsenti.

Tina hind kukkus nädalaga 4,3 protsenti 15 500 dollarini tonnist – eelmisel nädalal tõusis tina hind üle 14 protsendi, sest hulgikauplejate ja sulamitööstuse nõudlus oli oodatust suurem. Tõus oli liiga kiire ja sellel nädalal on hind taandunud.

Alumiiniumi hinda hoiab surve all Hiina, kes teatas, et hakkab üleliigset alumiiniumi eksportima. Sellel nädalal kukkus hind 4 protsenti 1595 dollarini tonnist.

Nikli hind odavnes 3,5 protsenti 10860 dollarini tonnist. Plii kukkus 3,7 protsenti 1893 dollarini tonnist.

Kivisüsi odavnes 0,2 protsenti ja tonn maksab 42,88 dollarit.

Tööstusmetallide hinnalanguses saab suuresti süüdistada ka Hiinat, kus aktsiaturg hakkas pärast kolm nädalat kestnud taastumist juuli lõpus uuesti odavnema. Kardetakse, et aktsiaturu langus mõjutab ka majandust, mis peaks Hiina nõudlust tööstusmetallide vastu vähendama.

Naftahinnad kukkusid suureltSellel nädalal tegid naftahinnad järsu kukkumise. Müümist innustas USA puurtornide arvu tõus ja mure, et ülepakkumine on jätkuvalt suur.

West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind kukkus nädalaga 8 protsenti 44,66 dollarini barrelist. Brent odavnes 7 protsenti 49,58 dollarini barrelist – viimati oli hind nii madalal jaanuaris.

Eelmise nädala jooksul tõusis USA puurtornide arv viie võrra 664-ni, selgub Baker Hughes andmetest. Varemalt on investorid arvanud, et riigi naftatoodang on oma tipu juba saavutanud. Puurtornide arvu kasv näitab hoopis pakkumise suurenemist, mis mõjub nafta hinnale survestavalt.

Ülepakkumise mured suurenesid ka Iraani tõttu – riigi naftaminister ütles, et Iraan suudab pärast sanktsioonidest loobumist naftatoodangut suurendama hakata juba nädala möödudes, teatas ANZ oma raportis.

Ka nõudluse poole pealt pole olukord sugugi optimistlik. Hiina import on olnud vaatamata negatiivsetele majandusandmetele stabiilne, aga märgid nõudluse nõrgenemisest tulevikus on olnud piisavad, et naftaturu langusele kaasa aidata.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077