27. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsil: Paduvihmad sulgevad vasekaevandusi

Tööstussektori börsiülevaate peamised teemad on nafta hinnatõusu mõju tööstusmetallidele, paduvihmade tõttu suletavad vasekaevandused, Hiina tööstustooraine impordi vähenemine.

Nafta hinnatõus tõmbas kaasa ka tööstusmetallidKoos kulla ja naftaga hakkasid tõusma ka tööstusmetallide hinnad ning vase hind jõudis kahe kuu kõrgeima tasemeni.

„Nafta hinnatõusuga tulid kaasa ka baasmetallide hinnad,“ ütles Jinrui Futures analüütik Ye Yugang Bloombergile.

Vase hind kallines eelmise nädalaga võrreldes 5,73 protsenti ning üks nael maksab 2,81 dollarit. Plii tonnihind kasvas 6,76 protsenti ning oli 1830 dollarit.

Tsingi maailmaturuhind tõusis 3,65 protsenti 2070 dollarini tonnist.

Tina hind kasvas nädala ajaga Londoni toorainete börsil 2,39 protsenti ja alumiiniumi hind 0,87 protsenti.

Tšiili paduvihmade tõttu sulgetakse vasekaevandusiVase hinnatõusu peamiseks põhjuseks on aga Tšiilit tabanud hoovihmad, mille tõttu on paljud kaevandused ajutiselt suletud. Tšiili on ühtlasi ka suurim vasetootja maailmas.

Põhja-Tšiilis olevat Atacama kõrbe tabanud hoovihmad on üle ujutanud ka mitmeid linnu ja üleujutuste tõttu sulgetakse maanteid.

Maailma suurim vasetootja sulges kõik oma Atacama kaevandused, mille hulgas on näiteks Chuquicamata ja Radomiro Tomicu kaevandused.

„Vase pakkumise prognoosid on uuesti Tšiili paduvihmade tingitud kaevanduste sulgemise kontekstis üle vaadatud,“ ütles investeerimisfirma Shanghai Cifco Futures analüütik Fang Junfeng. „Põhjapoolkeral jõuab vase tarbimine kohe-kohe oma tipuni.“

Hiina tööstustoorainete import vähenebHiina majanduskasv on jahenemas ja see omab märkimisväärset mõju ka riigi tööstusele. Ei tundu, et olukord paraneks ning tööstustoorainete suure nõudluse poolest tuntud Hiina impordmahtude kahanemine tähendab seda, et surve toorainete hinnalangusele on püsiv.

Hiina importis veebruaris kokku 280 000 tonni vaske, mis on kolmandiku võrra vähem kui jaanuaris. Ühtlasi on tegemist suurima kukkumisega alates 2011. aastast.

Samuti näitasid tolliameti andmed, et Hiina rauamaagi import vähenes veebruaris 13,5 protsenti 68 miljoni tonnini. Tasub aga märkida, et aastatagusega võrreldes on rauamaagi import siiski kasvanud.

Kivisöe import kukkus 9 protsenti 15,26 miljoni tonnini ning aasta lõikes on mahud vähenenud pea kolmandiku võrra.

Morgan Stanley kärpis tööstusmetallide ja mineraalide hinnaprognoosi

USA investeerimispank Morgan Stanleyon vähendanud mitmete baasmetallide ja mineraalide hinnaprognoose, vahendab Bloomberg.

„Toorainetega seotud tarbekaupade müük saavutab tipu umbes aasta keskel. Kuna sinna on aega vaid paar kuud, siis Hiina enam toorainete hindu toetama ei jõua hakata,“ kirjutasid Morgan Stanley analüütikud oma raportis. „Hiina metallitööstus ei ole aktiviseerunud ning erilisi muutusi oodata ei ole.“

Panga uus prognoos nikli jaoks on eelnevast prognoosist 19 protsenti väiksem. Samas oodatakse hinnatõusu ning tonni hinnasiht selleks aastaks on 16 094 dollarit. Eelneva nädalaga kasvas nikli hind 3,125 protsenti 14 025 dollarini tonnist.

Rauamaagi hind on panga prognoosi kohaselt 2015. aastal keskmiselt 57 dollarit, 2016. aastal 65 dollarit ja 2017. aastal 71 dollarit. Praegu maksab rauamaagi tonn veidi alla 60 dollari.

Mõlemad ennustused on tagasihoidlikumad kui varem, sest laevatsi transporditavate toorainete pakkumine tõuseb nõudlusest kiiremini.

Nõrgenev dollar ja Jeemeni konflikt mõjusid naftale positiivseltVaatamata sellele, et pakkumine jätkuvalt suureneb, on nafta hinnad viimase nädala jooksul Jeemeni konflikti ja dollari nõrgenemise ajendil tublisti tõusnud.

Eelmiste nädalate jooksul väärtust kogunud dollar on viimastel päevadel langenud, mis tähendab, et dollarites nomineeritud toorained muutuvad teiste riikide jaoks odavamaks.

Saudi Araabia on maailma suurim naftaeksportija ja investorid kardavad, et riigi osalemine konfliktides võib tootmisele pärssivalt mõjuda. Saudi Araabia on teadaolevate naftareservide ja tootmisvõimsuse poolest esikohal.

Saudide võtmepositsioon OPECi kartellis tähendab seda, et riik mõjutab tugevalt ka nafta hindasid.

Jeemen asub ka tähtsa kaubandustee kõrval, mis ühendab Vahemerd ja India ookeani. Punase mere ja Suezi kanali kaudu transporditakse iga päev 3,8 miljonit barrelit naftat.

WTI (USA) toornafta kallines nädalaga 16,6 protsenti ja Brent toornafta 8,74 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 51,11 ja 59,19 dollarit barrelist.

Väärismetallidel hoog sees

Kulla hind on tõusnud juba seitse päeva järjest ning analüütikute sõnul võib tõus jätkuda.

Hinnatõusule aitavad kaasa Föderaalreservi jätkuv pehmus intressimäärade osas ning geopoliitiliste pingete teravnemine Lähis-Idas.

Nimelt asus kolmapäeva öösel Saudi Araabia ründama Jeemenis Houthi šiiamässuliste võtmepositsioone, et Jeemeni valitsusele võim tagasi anda.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analüütik Victor Thianpiriya ütles Bloombergile, et praegune kulla hinna tõusu põhjus ongi peamiselt pommitamine Jeemenis.

Investeerimisfirma Evercore ISI tehnilise analüüsi ekspert Rich Ross lisas, et tehniline pilt on kulla puhul hea ning kollane metall võiks praeguselt tasemelt tõusta veel vähemalt 8 protsenti.

Pärast uudiste selgumist tõusis kulla hind kiiresti ligi 2 protsenti. Ühe nädalaga tõusis kulla hind 2,62 protsenti ja hõbeda hind 5,75 protsenti. Unts kulda maksis neljapäeva õhtuks 1202 dollarit ja unts hõbedat 17,08 dollarit.

Mait Kraun

Äripäeva kaasautor

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077