9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õige määrdeaine aitab kulusid kokku hoida

Märkimisväärsete määrdeõlide kogustega tööstuses, võib palju säästa õlivahetusintervallide ülevaatamisega, kirjutab Addinol Lube Oil tehnikadirektor Anna Murashina.

Tööstuses ja suurtes transpordiettevõtetes, kus tegemist on märkimisväärsete määrdeõlide kogustega, võib palju säästa juba selle arvelt, kui paluda asjatundjatel üle vaadata õlivahetuse intervallid. Kvaliteetse õli puhul on õlivahetuse intervall tunduvalt pikem. Võib olla nii, et kasutate küll õiget õli, aga vahetate seda liiga sageli, kuna tööstusseadme või masina tootja on ette kirjutanud kõige turvalisema intervalli, arvestades kõige raskemaid võimalikke tingimusi. Ja loomulikult, vältides iga hinna eest võimalikke probleeme ja tagasilööke, järgite neid ette antud õlivahetusintervalle hoolikalt, kuid kindel on see, et  tänapäeva uue põlvkonna määrdeained lubavad pikendada õlivahetusintervalle seadmeid kahjustamata.

Pikendage õlivahetusintervalle vastavalt konkreetse õli seisukorraleÕli vananemist mõjutavad tolm, koormus, temperatuur, niiskus, seadme seisukord, töötingimused, külmkäivitused jne. Õlianalüüside on võimalik välja selgitada antud õli optimaalse vahetamise intervalli konkreetse masina või seadme puhul.

On suur vahe, kas teha õlivahetus iga 250 või 500 töötunni tagant. Kaks korda kokkuhoidu õli, filtri ja mehaaniku töö pealt, rääkimata masina hooldusega seotud seisuajast, mida on samuti kaks korda vähem.

Mitme aasta pikkused õlivahetusintervallid vähendavad pikas perspektiivis märkimisväärselt kulusid. Mitte ainult määrdeainete ostmiskulud ei vähene, vaid ka vanaõli käitlemise kulud ja õlivahetuse töökulu. Kui õli vahetatakse alles siis, kui see vajalikuks osutub, tekib vähem vanaõli, mis säästab omakorda keskkonda.

Tundke huvi kaasaegsete määrdeainete vastu

Kui masinad ja seadmed on juba natuke vanemad, siis olge kasutusjuhendis toodud määrdeaine soovitustega ettevaatlik. Tänapäeval on müügil palju efektiivsemad õlid ja määrded kui need, mis on märgitud vanades kasutusjuhendites ning kaasaegsetel määrdeainetel on sama hea kokkusobivus natuke vanemate seadmete elastomeeridega kui vanades kasutusjuhendites märgitud ainetel. Kaasaegsed tooted püsivad kauem töös ning tagavad oluliselt suurema jõudluse. Ärge tellige pidevalt samu tooteid lihtsalt vanast harjumusest. Nõudke oma masinate tootjatelt kõige värskemaid määrdeainete nimekirju või rääkige sellest oma määrdeainete tarnijaga. Kaasaegne toode võib taas teie kulusid kokku hoida.

Kui osta kallim (HVLP kvaliteediga) hüdroõli, mis talub oluliselt paremini madalaid temperatuure, esineb hüdrovoolikute purunemisi karmi pakasega haruharva. Seda tänu sellele, et õli ei lähe ebatavaliselt paksuks, rõhk voolikutes ei kasva järsult kriitiliseks ja nii nad terveks jäävadki.

Anna Murashina,

Addinol Lube Oil tehnikadirektor

Autor: Määrdeaine blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077