10. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märts maailma tööstuses: Globaalne tööstus on aeglaselt kasvamas

Märts oli neljas järjestikune kuu, kui globaalne tööstus kasvas. Samas aeglustus kasv teist kuud järjest ning töötleva tööstuse üldindeksi väärtus langes veebruari 51,2 protsendi tasemelt 51,1 protsendi tasemele (50 protsendi piir eraldab kasvu langusest, viidates positiivsete vastuste suuremat osakaalu).

Üldindeksi esimene komponent, tootmismaht, kasvas viimase 9 kuu kiireimas tempos. Varasemast kiiremas tempos kasvas tootmismaht USA-s, kus tootmismahtude langus oli tuvastatav vaid arvuti- ja elektroonikatarvete sektoris. Samuti kiirenes kasv Jaapanis, kus oluliseks mõjuriks on eelmise aasta maavärina ja tsunami kahjustuste taastamistööd. Positiivne indikatsioon tuli ka Brasiiliast, kus tootmismahtude kasv saavutas kümne kuu kiireima taseme.

Negatiivse poole pealt paistis taaskord silma Euroala, kus perifeeriariikide nõrkus on jõudmas keskmesse (Saksamaa ja Prantsusmaa). Samuti langesid tootmismahud Hiinas ning seda kiireimas tempos alates eelneva aasta novembrist. Hiina töötleva tööstuse üldindeks on langenud nüüd viis kuud järjest ning ootus baasintressimäära langetamiseks keskpanga poolt on üha kasvamas.Uute tellimuste arv kasvas globaalselt terve esimese kvartali, kuid kasvutempo on aeglustumas. Sarnast trendi on näitamas ka eksporttellimused. Varasemast kiiremas tempos kasvas uue töö maht vaid Jaapanis ja Brasiilias. Mõlema puhul on kasvu allikaks aga tugev kodumaine nõudlus. Kasv oli varasemast aeglasem USA-s ja Venemaal. Euroala ja Hiina uute tellimuste mahud näitasid langust ning seda varasemast kiiremas tempos.

Üha suuremaks murekohaks hakkab saama sisendhindade kiirenev inflatsioon, kuna see seab olulise piirangu riiklike stiimulite kasutamiseks (riikide lõdvem rahandus- või fiskaalpoliitika toovad kaasa täiendava inflatsiooni). Kui veebruaris kasvasid tootjate sisendite hinnad viie kuu kiireimas tempos, siis märtsis tõusis kasvutempo veelgi. Geograafiliste piirkondade lõikes kiirenes kasvutempo Venemaal, Hiinas ja Euroalal ning aeglustus mõnevõrra USAs, Jaapanis ja Brasiilias.

Globaalse tööstussektori tööhõive kasvas 28. kuud järjest ning seda varasemast kiiremas tempos. Samas suurtest tööstuspiirkondadest kasvas tööhõive varasemast kiiremini vaid USAs. Samuti oli kasv tuvastatav Brasiilias, kuid seda varasemast aeglasemalt. Tööhõive langes nii Jaapanis, Brasiilias, Euroalas kui ka Hiinas. Seejuures oli tööhõive langustempo Euroala puhul kahe aasta kiireim ning Hiina puhul kolme aasta kiireim.

Kokkuvõtlikult on märtsis toimunud muutused pigem negatiivsed (sarnaselt veebruariga). Tööstussektori kasv on aeglustumas ning mitmed piirkonnad (Euroala ja Hiina) seisavad silmitsi kiireneva langusega. Taastumist stimuleerimiseks saaks potentsiaalselt kasutada riiklikke stiimuleid, kuid tänu sisendhindade kiirele inflatsioonile on need võimalused mõneti piiratud.

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077