7. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalne tööstus on taas kasvamas

Töötleva tööstuse küsitluste globaalne üldindeks, mis kajastab hinnanguliselt 86% maailma tööstusest, kasvas eelneva kuu 50,5 protsendi tasemelt jaanuaris 0,7 protsendi võrra, jõudes 51,2 protsendini (50 protsendi piir eristab kasvu langusest). Tegemist on viimase seitsme kuu kõrgeima tasemega, mis jääb siiski alla pikaajalisele keskmisele (51,8 protsenti).

Tootmismaht kasvas jaanuaris teist kuud järjest. Kasvule aitas kaasa USA, Jaapan, India, Ida-Euroopa, Brasiilia, Venemaa ja Euroala. Väikeseks ohumärgiks on USA tootmismahu kasvutempo aeglustumine, mida saab käesoleval hetkel pidada siiski vaid ajutiseks nähtuseks. Eraldi võib esile tõsta aga Euroala, kus tootmismahud kasvasid esimest korda pärast 2011. aasta juulit. Seejuures on esirinnas jätkuvalt Saksamaa, kuid positiivse muutusena vähenes langustempo järsult Itaalias ja Hispaanias. Samuti väärib märkimist Brasiilia tööstussektor, mis suutis pöörduda tõusule esimest korda alates möödunud aasta maist.

Uute tellimuste arv kasvas esimest korda alates augustist. Uute tellimuste arvu ja varude omavaheline suhe (so uute tellimuste arv jagatud varude mahuga) jõudis kümne kuu kõrgeimale tasemele. See omakorda annab positiivse lootuse tootmismahu edasiseks kasvuks ka järgnevatel kuudel. Uute tellimuste kasvule andis suurima panuse taas USA, kuid sel korral saab positiivsena esile tõsta ka Euroala, kus tööde maht on küll jätkuvalt languses, kuid langustempo on oluliselt aeglustunud. Brasiilias kasvas tööde maht aga esimest korda viimase üheksa kuu jooksul. Negatiivse üllatusena jätkus uute tellimuste langus Hiinas, mille valitsuselt ootaks agressiivsemat kasvu toetamist.

Tootjate sisendhinnad jaanuaris kasvasid, pärast paarikuulist langust eelneva aasta neljandas kvartalis. Tootmissisendite inflatsioon oli kiireim Poolas, Indias ja Türgis ning kasvas järsult USAs, Kanadas ja Itaalias. Hiinas sisendhinnad langesid, andes valitsusele täiendavat paindlikkust tootmismahtude kasvu pidurdamiseks midagi ette võtta.

Tööhõive globaalses tööstuses kasvas 26. kuud järjest, olles peamiselt juhitud kasvust USAs ja Saksamaal. Tööhõive jäi ligikaudu muutumatuks Euroalal, Jaapanis, Ühendkuningriigis ja Indias. Langus oli täheldatav Hiinas, Kanadas ja Lõuna-Koreas.

Kokkuvõtlikult on maailma olulisemates tööstuspiirkondades kasv taastumas (vt lisatud jooniseid). Oodata võib positiivsete arengute jätkumist, kuna uute tellimuste arv on suurenenud ning varude mahud vähenenud. Samuti on taastumas globaalne tarneahel, mis Tai üleujutuse tõttu oli viimastel kuudel häiritud.

 

 

 

 

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonide ärikonsultant

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077