9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvu aeglustumine maailma tööstuses on muutumas languseks

Viimastel kuudel on maailma töötleva tööstuste koondindeks viidanud kasvu aeglustumisele. Olen tõstnud varasemalt esile, et ajutine aeglustumine on igati loomulik, kuid reaalse languse vältimiseks peab sentiment siiski pärast paarikuist langust uuest tõusma hakkama. Kui seni pidasid finantsturud aasta algusest toimunud langust vaid ajutiseks ja loomulikuks korrektsiooniks, siis pärast juulikuu numbrite avalikustamist muutus meelestatus järsult.

Euroopa ja USA võlaprobleemide taustal on nõrgenev majandus viimane asi, mida investorid näha tahavad ning märgid täiendavast nõrkusest reaalmajanduses olid ka oluliseks põhjuseks möödunud nädalal toimunud ebaharilikult (vähemalt viimase kahe aasta perspektiivis) ulatuslikule langusele maailma börsidel.

Eurotsooni töötleva tööstuse indeks jõudis tasemeni 50.4, mis on nõrgim tulemus alates 2009. aasta oktoobris. Langus oli laiapõhjaline ning selle olulisimaks põhjuseks võib pidada uute tellimuste jätkuvat langust. Kui varasematel kuudel oli kasvu aeglustumise peamiseks põhjuseks langus eurotsooni äärealadel, siis juulis langes uute tellimuste hulk ka Prantsusmaal ja Saksamaal. Positiivsema poole pealt näitas tööhõive kasvu 15. kuud järjest. Kui nõudlus taastuda ei suuda, pole tööhõive kasv aga pikalt jätkusuutlik.

Pärast maikuu järsku langust näitas USA töötleva tööstuse indeks juunis mõningast taastumist. Juulis toimus aga taas kukkumine. Indeks on hetkel 50.9 protsendi tasemel ehk 0.9 protsendipunkti kaugusel stagnatsiooni märkivast piirist. Uute tellimuste hulk langes allapoole 50 piiri esimest korda alates juunist 2009. Järsult aeglustus ka sektori tööhõive kasv, jäädes siiski kõrgemale 50 piirist. Positiivse poole pealt pidurdus hinnalangus kolmandat kuud järjest, langedes juulis 9 protsendipunkti.

Brasiilia töötleva tööstuse indeks langes 47.8 protsendi tasemele, märkides madalaimat väärtust alates 2009. aasta maikuust. Tegemist on teise järjestikuse kuuga, mil indeksi tase on allpool 50 piiri, märkides tööstussektori kokkutõmbumist. Uute tellimuste hulk vähenes 27 kuu kiireimas tempos. Selle valguses vähendasid ettevõtted ka tootmismahtusid ning langus oli suurim alates aprillist 2009. Samuti vähenes tööhõive Brasiilia töötlevas tööstuses teist kuud järjest.

Hiinas langes töötleva tööstuse indeksi väärtus 49.3. protsendini. See aga tähendab, et varasemalt kasvult on jõutud kokkutõmbumise faasi. Uute tellimuste arvu kasv jätkas aeglustumist, samas kui eksporttellimused olid kolmandat kuud järjest languses. Need mõjud tõid kaasa ka üldise tootmismahu vähenemise. Tänu kodumaise nõudluse olemasolule, on tööstustoodangu aastane kasv jätkuvalt 12-13% tasemel, mis võimaldab Pekingil jätkata rahapoliitika karmistamist (s.o intressimäärade tõstmist) ka aasta kolmandas kvartalis (kui selleks peaks inflatsioonist tulenevalt vajadus tekkima).

Erinevalt ülejäänud maailmast, näitas Jaapani töötlev tööstus teist kuud kasvu tänu uute tellimuste arvu kasvule. Indeksi üldväärtus jõudis 52.1 protsendi tasemele. Kasv toimus nii tootmismahus kui ka varudes. Esimest korda pärast maavärinat ja tsunamit suurendasid ettevõtjad ka töötajate arvu.

Venemaa töötleva tööstuse indeks langes esimest korda pärast 2009. aasta detsembrit allapoole 50. piiri. Kokkutõmbumist oli näha nii uute tellimuste üldarvus kui ka eksporttellimuste arvus. Üldine tootmismaht oli juulis küll ülalpool kasvu piiri (s.o 50 tase), kuid kasv aeglustus. Sektori tööhõive juulis kasvas, kuid seda siiski vaid marginaalsel määral.

Võttes arvesse ligi 30. riigi töötleva tööstuse hetkeseisu ning nende osakaalu maailma tööstuses, on koostatud töötleva tööstuse globaalne üldindeks, mille tase langes varasemalt 52.3. protsendi tasemelt ligikaudu stagnatsiooni ehk 50.6 protsendini, mis tähendab madalaimat taset alates 2009. aasta juulist. Globaalne tootmismaht tõusis vaid marginaalselt ning uute tellimuste hulk oli languses. Positiivsema poole pealt kasvas tööhõive ning vähenes inflatsioonisurve.

Kokkuvõtlikult on aasta alguskuudel alanud kasvu aeglustumine muutumas reaalseks languseks. Tuleb siiski tõdeda, et hetkel on töötleva tööstuse globaalse üldindeksi tase kõrgemal paigalseisu märkivast 50. joonest. Lisaks on üsna kindel, et käesoleval nädalal astuvad suurriikide valitsusjuhid konkreetseid samme uue majanduslanguse vältimiseks. Kui need sammud on piisavalt jõulised, võib meelestatus kiirelt pöörduda ning võime näha trendi pöördumist.

 

 

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonid ärikonsultant

Töötleva tööstuse koondindeks (Manufacuring PMI - Purchasing Managers Index) koostatakse tööstustootjate küsitluste põhjal, mille käigus uuritakse arenguid uute tellimuste, eksporttellimuste, tootmismahu, impordi, tarnemahu, varude taseme, tööhõive ja hindade osas. Indeksi koostamise eesmärgiks on anda kõige varasem võimalik indikatsioon lähituleviku arenguteks vaadeldava piirkonna tööstussektoris. Indeksi tase väljendab positiivsete vastuste osakaalu. Seega tase üle 50. protsendi näitab kasvu töötlevas tööstuses.
Foto: Innopolis Konsultatsioonid

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077